info@koikwekerij.nl

De Koifarm

Het onderkomen, de opvangbassins en de quarantaine systemen zijn aangelegd in een plantenkas van ca. 500 vierkante meter. Bij de realisering is alleen rekening gehouden met de opvang en verzorging van onze vissen. Het is dus geen commerciele ruimte. Slechts op afspraak wordt er koi geselecteerd en/ of verkocht aan uitsluitend bestaande particuliere klanten of ondernemers.

Er zijn 3 grote waterbassins van ongeveer 60.000 liter water per stuk, en twee quarantaine systemen van 10.000 liter. De bassins zijn 5 x 6 meter en gemiddelt 1,75 meter diep. Op elk bassin zitten twee 1000 liter vortexen op gravity basis aangesloten. Vanuit de vortexen wordt netto 2 x 12.000 liter verpompt naar de trickle filters. Elk filter bestaat uit 140 broeikratten met daarin kaldness en een heel fijn substraat. Elk filter heeft dus genoeg capaciteit. De waardes van het water zijn ideaal te noemen. In de kas zijn drie CV ketels aanwezig en op elk bassin en quarantaine systeem zijn twee plaat- warmtewisselaars aangesloten. De basistemperatuur ligt op 23 graden. In de winter laten we het water gewoon afkoelen, net als buiten.

Bij aankomst van nieuwe vissen gaan we als volgt te werk. De temperatuur van het water in de quarantaine systemen wordt aan de transport temperatuur aangepast. Tevens wordt de PH richting het transportwater aangepast. De vissen worden op kweker bij elkaar losgelaten in de quarantainebakken. Dan wordt er geleidelijk zout aan het water toegevoegd. Na een aantal dagen gaan we de temperatuur verhogen. Twee graden per 24 uur. Vervolgens doen we er eigenlijk alles aan om aanwezige ziekmakers en/ of parasieten te activeren. Tijdens quarantaine is behandelen immers stukken goedkoper en makkelijker. Daarnaast willen we uiteraard alleen gezonde vissen in de grote bassins bijzetten. De vissen blijven minimaal 4 weken in quarantaine. Tijdens deze periode worden er constant afstrijkjes genomen zodat er na verloop van tijd een goed beeld ontstaat bij de gezondheid van de vissen.

De reis, het verschil in water, de temperatuur, drukte en alle nieuwe visjes bij elkaar zorgen voor veel stress. Het is zaak om vanaf nu de vissen goed te verzorgen. In de afgelopen jaren is de kwaliteit van het transport in positieve zin verandert. Zuurstof doserende- en ammonium absorberende sachets worden in de viszak bevestigd. Hierdoor wordt het water redelijk gezond gehouden. Van de laatste twee partijen vis van 700 stuks, is er niet één vis overleden. Uitval in onze kas is overigens bijna nihil.